Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

XIX Festival de Música de la Vila de Rialp 2019

dissabte, 10 agost, 2019 - 22:00
Església PARROQUIAL DE RIALP

ARNAU TOMÀS
VIOLONCEL

Com una continuació del magnific concert del any passat, el mestre Arnau Tomás integrant del prestigiós Quartet Casals, ens completa amb les suits nºs 1, 3 i 6, les sis famoses suites per violoncel sol de Joan Sebastian Bach. La seva interpretació de les altres tres ens deixaren uns records espectaculars per la inteligent i pulcra execució. Esperem tornar a gaudir d’una vetllada excepcional.

PROGRAMA

Suite Nº1 en SOL major BWV 1007

Prélude
Allemande
Courante
Sarabande
Menuetto
Gigue

Suite Nº3 en DO major BWV 1009

Prélude
Allemande
Courante
Sarabande
Bourrée
Gigue

Suite Nº6 en RE major BWV 1012

Prélude
Allemande
Courante
Sarabande
Gavotte
Gigue

RECITAL EXTRAORDINARI

La forma musical “suite” (França) es manifesta en el barroc com una sèrie de peces musicals independents però de la mateixa tonalitat, formant conjunt per a ser tocades seguides i en el ordre establert. La suite correspon a la denominació de partita (Alemanya) i sonata (Itàlia).

Les peces que la formen són danses que en el cas concret de les suites per a violoncel sol de J.S.Bach, en tenen sempre quatre de fixes: Allemande, Courante, Sarabande i Gigue. Pero entre aquestes dues últimes s´interposen minuets, gavotes, o “ bourreés “, de manera que si hi afegim els obligats preludis, ens dona un total de sis parts o moviments.
Es creu que Bach les va escriure entre 1717 i 1723 mentre ocupava el lloc de kapellmeister a la ciutat de Köthen. No s´ha trobat el manuscrit original però sí una copia escrita per la seva segona esposa Anna Magdalena que ha servit com a pauta per casi totes les copies editades.

La partitura està pensada, probablement, per un violoncel diferent al actual. Sembla que Bach intentava donar al instrument un paper de solista que no tenia, ja que tan aquest com la viola da gamba es destinaven a fer de “basso” tot i que el segon ja servia també moltes melodies.

Per tant, va estudiar a fons les virtuts i possibilitats de l´instrument que tradicionalment es considera més proper a la veu humana. Bach tenia la experiència de la lleugeresa i agilitat del violí en les “sonatas” i “partitas” que ell mateix li havia escrit com instrument solista. Es admira- ble com aconsegueix l´efecte contrapuntístic i polifònic en una sola línia musical, tal com ho pot fer el violí, PERO ara en un instrument molt més feixuc. Per això, se les considera una de les obres de més dificultat i profunditat dintre de la música clàssica. Res a veure quan se les tenia com un simple exercici per a principiants i poc conegudes. Ara, les suites han passat a ser una prova cabdal pels bons violoncel·listes.

El motiu de com s´ha produït aquest canvi l´explicava el nostre Pau Casals. Allà pel 1890 quan tenia 13 anys va adquirir, en una botiga de segona mà a Barcelona, una copia de les sis suites en una edició de Grützmacher. Al no haver-hi gravacions ni cap violoncel·lista que conegués l´obra, va començar a estudiar-la tot sol. Era aventurat abordar la correcte execució d´aquelles notes sense cap indicació prèvia. Finalment, casi vint anys desprès va decidir tocar-les en públic i al 1936, fa la primera gravació, Fou Casals qui estimant-les i tocant-les casi religiosament, les ha posat al nivell que exigien i mereixen. Aquesta obra, estem segurs que admet encara un estudi seriós per buscar recons i aspectes a millorar en les execucions futures. També al escoltar-les reiteradament van donant cada cop noves emocions que ens fan més sensibles i millors com a persones. Molts bons artistes han tocat ó gravat aquesta obra recordem a Tortelier, Yo-Yo Ma, Rostropovich, Fournier, Bylsma, Starker, Coin, du Pré, Navarra, Maisky, Brunello, Claret,… Per cert, Casals i Rostropovich es resistia a gravar-les perquè cada cop que s´interpreten surten versions diferents i no volien fixar-ne cap com a referent. Segurament tenien raó, perquè alguns músics desprès de sentir-se, no quedaven satisfets i més endavant tornaven a gravar.
Passem, doncs, ben relaxats, a escoltar amb la màxima atenció la versió d´Arnau Tomás.