Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

Prop de Hollywood Fotografies de Claudi i Frederic Gómez Grau

dimecres, 5 juny, 2019 - 19:30
Sala Montsuar de l'IEI

 

INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ

Prop d’Hollywood

Fotografies de Claudi i Frederic Gómez Grau

Nascuts a Cervera, els germans Claudi i Frederic Gómez Grau van utilitzar la fotografia per apropar-se al cinema. A pocs kilòmetres de casa seva, des de finals dels 50’ fins a mitjan dels 70, Hollywood va desembarcar amb superproduccions que fugien de la crisi del Sistema d’Estudis per trobar a Europa mà d’obra barata. Des de la perspectiva del franquisme, aportaven estrelles internacionals que il·luminaven un paisatge cultural més aviat tenebrós. En primera fila dels decorats d’aquelles superproduccions, les càmeres dels germans Grau van deixar constància d’un imperi tan enlluernador com efímer. Anys després, el seu llegat ha arribat a la Filmoteca de Catalunya. Amb aquesta exposició, volem deixar constància d’una professionalitat que, al mateix temps, els hi va permetre estar molt a prop d’Hollywood.

 

 

Claudi Gómez Grau (Cervera, 1907 – Lleida, 1989)

Barber, bibliotecari i paleògraf, abans d’entrar en el món de la fotografia com a retratista, cronista, etnògraf, i fotògraf d'art i paisatge. Tot i arribar a treballar internacionalment, no es pot obviar que una part important del seu treball va estar lligada al territori on es va formar. Activista cultural de la seva terra, va retratar els habitants de la Segarra en el seu habitat quotidià. Interessat, paral·lelament, en el cinema amateur, va prendre part en activitats de l'Agrupació de Cinema Amateur de Barcelona i va ser premiat en concursos.

A principis dels 40' va obrir un negoci de fotografia a la seva comunitat. Deu anys després va emigrar a Madrid on va començar a apropar-se al cinema professional, tot i que encara col·laborava en el negoci de Cervera, heretat pel seu germà Frederic i la seva germana Nuri. A partir dels anys seixanta intervé en el rodatge de diverses superproduccions d’Hollywood, tant a Espanya com en diversos indrets del món, sovint acompanyat del seu germà.                  

 

Frederic Gómez Grau (Cervera, 1920 – Madrid, 2013)

Va iniciar la seva tasca com a fotògraf professional a l’empresa familiar de Cervera. La seva participació com a fotofixa a la pel·lícula Torrepartida (1955), rodada a Terol, és el punt de partida d’una trajectòria professional paral·lela a la del seu germà Claudi, tant en unes cinquanta produccions espanyoles com en un centenar de films internacionals rodats en les dècades dels seixanta i setanta.