Facebook Twitter Instagram Google + YouTube flickr 

Seu electronica

Segona entrega de ‘Cicle de diàleg del món d’ahir i del món d’avui’, amb Paola Lo Coscio, Manuel Lladonosa i Marc Macià

El ‘Cicle de diàleg del món d’ahir i del món d’avui’ ha viscut aquest vespre la seva segona entrega, que ha dut per títol “Els instituts locals i l’ús de la història en el franquisme”. L’acte s’ha emmarcat dins el 75è aniversari de la fundació de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i s’ha celebrat a l’Aula Magna.

La sessió d’avui, moderada per Marc Macià, doctor en Història Contemporània (UdL), ha tingut com a protagonistes Paola Lo Coscio, doctora en Història Contemporània (UB) i investigadora de l’Institut de Ciències Socials de la Universitat de Lisboa, i Manuel Lladonosa, doctor catedràtic en Història Contemporània (UAB).

Paola Lo Coscio ha intervingut en la jornada en base a les seves línies de recerca, centrades en la història política contemporània d’Espanya i de Catalunya, especialment en la Guerra Civil, el franquisme i la transició, mentre que Lladonosa ho ha fet en qualitat d’investigador de la història del moviment obrer, el nacionalisme català i la història política, cultural i religiosa de les terres de Lleida a l’època contemporània.

La directora de l’IEI, Montserrat Macià, ha destacat que aquest cicle de conferències està “dedicat a historiar, d’una manera o d’una altra, l’Institut d’Estudis Ilerdencs tant en el seu context local com nacional”, i que precisament la sessió d’avui tenia com a objectiu “analitzar el paper dels instituts locals sota el franquisme”. Cal recordar, en aquest sentit, que Manuel Lladonosa està treballant actualment en l’elaboració de la història de l’IEI juntament amb el moderador de la sessió d’avui, Marc Macià.

La primera entrega d’aquest cicle va tenir lloc el passat 3 de maig sota el títol “La cultura durant el franquisme. Entre l'adaptació i la resistència”, amb Jordi Amat, filòleg i escriptor, i Maria Josepa Gallofré, estudiosa de la censura durant el franquisme, en un acte que va ser moderat per Josep Maria Forné, catedràtic de Filosofia a Secundària i actualment diputat al Parlament de Catalunya.