Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

La inauguració de l’exposició ‘El món de Gaspar de Portolà’ posa colofó al congrés dedicat a la figura del primer governador de Califòrnia

La mostra ha estat inaugurada per la directora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Montse Macià, i es podrà veure fins al 15 de febrer a la Sala Montsuar. Inclou cartografia sobre les expedicions militars de Portolà, la col·lecció d’armes de la Diputació de Lleida i peces procedents del fons numismàtic del mateix IEI.

La directora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Montse Macià, acompanyada pel comissari Josep Lluís Ribes; l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté; el subdelegat de Defensa, Salvador Jiménez, i el col·leccionista de mapes i cartografia Pere Julià, ha inaugurat aquest vespre l’exposició ‘El món de Gaspar de Portolà’. L’acte ha servit com a colofó del congrés dedicat a la figura del que va ser primer governador de Califòrnia, celebrat els dos darrers dies sota el nom de Congrés Internacional Gaspar de Portolà i la Califòrnia del Segle XVIII.

Aquest congrés i l’exposició inaugurada avui configuren un dels actes centrals del 75è aniversari de la fundació de l’IEI. La mostra s’ha instal·lat a la Sala Montsuar i es podrà veure fins al 15 de febrer. En ella es podran contemplar diferents elements, com ara una completa cartografia sobre les expedicions militars de Gaspar de Portolà, la col·lecció d’armes de la Diputació de Lleida i peces procedents del fons numismàtic del mateix IEI. Tot plegat servirà per oferir una visió de conjunt del context que va envoltar la vida i la trajectòria militar de Gaspar de Portolà.

A més, el catàleg de l’exposició serà publicat juntament amb les actes del congrés, una monografia al voltant de la biografia de Pere Fages, militar guissonenc que va formar part de les expedicions de Portolà, i la reproducció facsímil del diari de l’expedició signat per un altre dels expedicionaris, l’enginyer militar i cartògraf Miquel Costanso. L’objectiu d’aquesta publicació és aconseguir una màxima difusió del contingut del congrés, de l’exposició i, al cap i a la fi, de la figura de Gaspar de Portolà.

Sobre el congrés, des de l’IEI s’ha fet una lectura molt positiva de les dos jornades celebrades, en què s’ha dut a terme una revisió i un debat historiogràfic al voltant de la trajectòria personal i militar de Gaspar de Portolà, així com del context que va envoltar la seva carrera militar a la Califòrnia del segle XVIII. Així mateix, s’ha aprofundit en el context analitzant el procés de conquesta i assentament espanyol al territori californià durant la segona meitat del segle XVIII. Tota la informació generada durant el congrés ha donat peu a documentació que destaca pel seu valor i la seva diversitat, una documentació que, com ha quedat dit, serà publicada.

La ponència que ha tancat el congrés ha anat a càrrec de Marie Christine Duggan (Keene State College), en una sessió titulada ‘Transición institucional en 1769. Visiones eclesiásticas y militares’. Les altres sis ponències que han format part del congrés han anat a càrrec d’Antonio Espino López (UAB), Isidre Puig (UdL) Maria Antònia Martí (UAB), Jaume Sobrequés (UdG), Eric Laquente (UAB) i Mario Alberto Magaña (UABC).