Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

L’IEI acollirà els dies 18 i 25 dos projeccions del documental ‘Perseguits i Salvats’, produït per la XAL amb la col·laboració de la Diputació

A la primera hi assistiran els directors, Daniel Serra i Jaume Serra, i una de les protagonistes, Alice Ekman, néta i neboda d’un dels jueus que es van salvar als Pirineus, mentre que a la segona hi prendrà part la periodista Pilar Rahola.

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acollirà, els dijous 18 i 25 de gener, la projecció del documental ‘Perseguits i Salvats’. En ambdós casos, la projecció es farà a partir de les 7 de la tarda i anirà seguida d’un debat en què hi intervindran diferents personalitats.

Així, a la sessió del dia 18 hi prendran part Daniel i Jaume Serra, directors del documental, i Alice Ekman, protagonista de la cinta i néta i neboda de jueus que van salvar-se a través del Pirineu de Lleida, en un debat que serà moderat per Josep Calvet, mentre que el dia 25 la protagonista serà la periodista i escriptora Pilar Rahola, gran coneixedora de la comunitat jueva i que ja va intervenir a la presentació del documental, realitzada el passat 23 de novembre a l’auditori Meier del MACBA de Barcelona en un acte al que també hi van assistir alguns dels protagonistes del documental i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.

Entre 1939 i 1944, prop de 10.000 jueus van arribar a Catalunya creuant el Pirineu català, fugint de la persecució nazi i el col·laboracionisme francès. Uns cinc mil ho van fer pel Pirineu lleidatà. Setanta-cinc anys després de l’inici d’aquell èxode, el documental ‘Perseguits i Salvats’ ressegueix sobre el terreny l’odissea d’aquells refugiats amb supervivents i els seus descendents.

Produïda per La Xarxa de Comunicació Local (XAL) amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, la cinta reuneix tres generacions en els principals escenaris d’aquella travessa per rememorar, a través del propi record o del relat de familiars, una experiència vital terrible. El documental va ser dirigit per Daniel Serra i Jaume Serra i va comptar amb l’assessorament de l’historiador Josep Calvet.

La cinta complementa el projecte que al 2015 va posar en marxa la Diputació de Lleida per recuperar les rutes d’evasió dels refugiats jueus pel Pirineu lleidatà durant la Segona Guerra Mundial, un projecte que, més enllà de la seva dimensió turística i cultural, esdevé una iniciativa local amb projecció internacional.

Especialment colpidor és el relat de Paquita Sitzer, que tenia cinc anys quan va deixar França i va arribar a Catalunya amb la seva família a través dels Pirineus. A ‘Perseguits i Salvats’, Sitzer visita els paratges que els van acollir en companyia de la seva filla, Elizabeth Lissmann. A aquest exercici de memòria se sumen fills i néts d’altres exiliats: Paul Gans, fill d’Alexander Gans; Robert Jurgen Van Win, fill de Robert Van Win; i Raphael Ekman i Alice Ekman, néts de Leon Ekman i nebots d’Adolphe Ekman. Alice Ekman, com ha quedat dit abans, serà a Lleida el dia 18 en la primera projecció que es farà de la cinta. En el documental, tots ells prenen consciència que estan vius gràcies a la lluita per la vida i la llibertat que van emprendre els seus parents, en unes condicions extremadament difícils.

La duresa dels fets reviscuts té un contrapunt positiu en la solidaritat que els veïns de les comarques pirinenques van demostrar als refugiats. Així, els testimonis de la cinta coincideixen en el fet que moltes famílies jueves van aconseguir salvar la vida gràcies a l’ajut i l’empara de ciutadans anònims de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, la Cerdanya i l’Aran.