Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

El Museu de la Joguina d’Artesa de Lleida recollirà el llegat de l’històric El Baratillo amb el suport de la Diputació de Lleida

El projecte s’ha presentat avui a la Diputació i està concebut com un homenatge a un dels comerços més emblemàtics de Lleida

El nou equipament obrirà les seves portes l’any vinent a La Vileta, un edifici del nucli històric de la població

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit avui la presentació d’un nou projecte museístic, el Museu de la Joguina d’Artesa de Lleida, que a partir de l’any vinent acollirà, entre d’altres peces, tot el llegat provinent d’El Baratillo, l’històric establiment del carrer Major de Lleida i que va tancar les seves portes fa 40 anys.

La presentació ha comptat amb la participació del diputat Josep Ramon Ibarz; de l’alcalde d’Artesa de Lleida, Pere Puiggròs; del propietari de la col·lecció d’El Baratillo, Manel Gigó; i de l’arquitecte municipal d’Artesa de Lleida, Orland Martí.

Aquest nou museu està concebut com un homenatge a l’emblemàtic El Baratillo, que ocuparà un espai prominent dins un equipament que s’ubicarà a La Vileta, un edifici del nucli històric d’Artesa de Lleida, l’Ajuntament del qual ja ha aprovat un projecte en el que porta treballant des de fa tres anys. L’actuació s’executarà en tres fases, dos d’elles aquest 2018 (amb un pressupost de 132.000 euros) i una tercera al 2019 (entre 70.000 i 80.000 euros). El finançament anirà a càrrec en un 25% de la Diputació, un 50% provinent de fons europeus i el 25% restant correspondrà a una aportació municipal.

El resultat de tot plegat serà un equipament que comptarà amb 300 metres quadrats de superfície construïda i 250 útils repartits en tres espais expositius de diferents nivells, que està previst que obri les seves portes l’any vinent i que inclourà una façana que evocarà la d’El Baratillo, tal com ha assenyalat l’alcalde.

Així, el museu donarà cabuda als articles d’El Baratillo Leridano, un establiment que va tancar les seves portes l’any 1978, gràcies a un acord entre l’Ajuntament d’Artesa i el propietari de la col·lecció, Manel Gigó, que d’aquesta manera veu garantida la pervivència del record d’El Baratillo.

Gigó ha explicat que, malgrat haver rebut diferents propostes per comprar-li part de la seva col·lecció, sempre va apostar per la unitat dels joguets d’El Baratillo, un fet que ara quedarà avalat per aquest nou museu que està convençut que sabrà divulgar què va representar El Baratillo per a la ciutat de Lleida. En aquest sentit, Gigó ha dit també que hi va haver diferents intents perquè aquest llegat es quedés en algun museu de Lleida, però que aquesta opció no va reeixir. Actualment, tota la col·lecció està repartida en diferents magatzems del Segrià. En total, la col·lecció de Gigó la formen entre 4.000 i 5.000 peces, no totes provinents d’El Baratillo, que Gigo entén que no cal que s’exposen totes permanentment, sinó que poden donar joc en exposicions temàtiques. En aquest sentit, el diputat Josep Ramon Ibarz ha felicitat Gigó i l’Ajuntament d’Artesa per la iniciativa de preservar tot aquest llegat que forma part de l’imaginari de Lleida.

Per la seva banda, l’alcalde d’Artesa de Lleida, Pere Puiggròs, ha explicat que aquest nou equipament serà un element dinamitzador d’Artesa de Lleida juntament amb l’altre museu de què disposa el poble, dedicat a l’arqueologia, un paquet turístic que volen complementar amb altres propostes que encara estan estudiant.

Ubicat al número 36 del carrer Major de Lleida, El Baratillo va ser un dels símbols de la ciutat gràcies a la seva façana plena de joguets i de pilotes. La família de Gigó el va comprar als anys 80 per ampliar L’Elegància, el comerç que tenien a tocar d’El Baratillo. Quan al 2007 va tancar L’Elegància, Gigó va començar la seua col·lecció, que compta amb peces emblemàtiques d’aquesta botiga, com ara els pianos petits que hi havia a la porta de l’establiment o un cartell original de la botiga.

 

Lleida, 14 de maig de 2018